Tefal DF 1008 - Инструкция по эксплуатации - Страница 60

Сушилки для овощей и фруктов Tefal DF 1008 - инструкция пользователя по применению, эксплуатации и установке на русском языке. Мы надеемся, она поможет вам решить возникшие у вас вопросы при эксплуатации техники.

Если остались вопросы, задайте их в комментариях после инструкции.

"Загружаем инструкцию", означает, что нужно подождать пока файл загрузится и можно будет его читать онлайн. Некоторые инструкции очень большие и время их появления зависит от вашей скорости интернета.
Страница:
/ 63
Загружаем инструкцию
background image

CIKLUS ČIŠĆENJA      

Ukoliko  koristite  aparat  nekoliko  puta  zaredom,  dovoljno  je  samo
čišćenje. U daljem tekstu ćete naći savjete za čišćenje.

Isključite aparat poslije svake upotrebe.

Prije čišćenja ostavite aparat da se potpuno ohladi.

Operite sve rasklopive dijelove toplom sapunicom. 

Isperite čistom vodom i osušite.

Sve  dijelove  osim  bloka  motora  možete  prati  u  mašini  za  pranje
posuđa.

Blok motora očistite čistom vlažnom krpom.

Za  čišćenje  aparata  ne  koristite  grube  spužve  za  ribanje,  aceton, 
alkohol itd.

Prije svake upotrebe provjerite jesu li svi dijelovi sasvim suhi.

*  rastvor  natrijum  hipohlorida  za  domaćinstvo  (1  čep  na  5  litara  vode)  ili
ubrusi navlaženi natrijum hipohloridom

ŠTA RADITI AKO 

APARAT NE RADI?

Prije svega provjerite je li kabl pravilno utaknut u utičnicu i jesu li gajtan i utičnica u dobrom stanju. 

Provjerite je li tipka za pokretanje/zaustavljanje na položaju 

"I"

.

Vaš aparat i dalje ne radi?

Obratite se ovlaštenom servisu za postprodajne usluge (spisak ovlaštenih postprodajnih servisa naći
ćete u garantnoj knjižici dostavljenoj uz aparat).

114

UVOD

Sušenje  namirnica  je  jedan  od  najstarijih  načina  njihovog  čuvanja.Suho  voće  i  povrće  često  se  koriste
za užinu ili dezert. Sušenje je zdrav način čuvanja namirnica jer se bakterije ne mogu razvijati u previše
suhom okruženju. 
Ovaj aparat se može koristiti i za sušenje cvijeća (čajevi, aromatično cvijeće…) ili trava (začini). 

BIRANJE SASTOJAKA

Za  sušenje  je  bitno  da  se  odaberu  neoštećeni  sastojci.  Voće  mora  biti
zrelo  (ne  preterano),  jer  u  tim  uslovima  se  dobivaju  najbolji  rezultati.
Povrće mora biti svježe. Prije sušenja uklonite oštećene dijelove. 

Imajte  u  vidu  da  će  priprema  namirnica,  vrijeme  sušenja  i  način 
spremanja uticati na kvalitet i okus.

PRIPREMA I OBRADA SASTOJAKA

POVRĆE

Povrće  nije  mnogo  kiselo  i  sadrži  manje  šećera  od  voća;  zato  ga  treba 
pripremati malo duže. 
Nakon  što  ste  odabrali  kvalitetno  povrće,  pažljivo  ga  operite  kako  biste
uklonili  prljavštinu  i  bakterije  koje  bi  mogle  pokvariti  okus  i  kvalitet 
namirnica. Imajte u vidu da većinu povrća treba oljuštiti, isjeći ili izrendati
prije sušenja.

1) Blanširanje na pari

Stavite  sloj  povrća  u  gornji  dio  aparata  za  kuhanje  na  pari  ili  ekspres
lonca i aktivirajte paru dok se povrće dobro ne ugrije, a da nije kuhano (2-
3 min.). Promiješajte kako biste bili sigurni da je sve povrće ravnomjerno
blanširano. Brzo prebacite tako blanširano povrće na ploče za sušenje.

2)

Blanširanje u mikrovalnoj pećnici

Mikrovalne  pećnice  mogu  biti  sasvim  pogodne  za  blanširanje  svježeg
povrća.
Pripremite  povrće  na  isti  način  kao  za  blanširanje  na  pari.  Sipajte  malu
količinu  vode  u  pokrivenu  posudu  i  tu  stavite  povrće.  Kuhajte  od  1/4  do
1/3  vremena  preporučenog  u  tabeli  za  kuhanje  u  mikrovalnoj  pećnici; 
promiješajte kada istekne pola vremena. Povrće blanširano u mikrovalnoj
pećnici  imat  će  izraženiju  boju  nego  ako  se  blanšira  na  pari.  Brzo 
prebacite blanširano povrće direktno na ploče za sušenje.

3)

Blanširanje u vodi

Potopite povrće u ključalu vodu na nekoliko minuta (2-3 min.).

115

Prije prve upotrebe,
kao i ako niste koristili
aparat nekoliko 
sedmica, dezinfikujte
ga natrijum 
hipohloridom
(varikinom)*, a zatim
pažljivo isperite ploče,
poklopac i foliju za
sušenje radi veće
sigurnosti pri radu s
namirnicama.

Preporučuje se da se
povrće blanšira prije
sušenja. Blanširanje na
pari je bolje od
blanširanja u vodi, jer
se dobiva na ukusu i
zadržavaju se vitamini.
Povrće se može
blanširati i u 
mikrovalnoj pećnici.

Nemojte pokušavati da
sušite namirnice koje
izgledaju nedovoljno
dobre za jelo. 

Характеристики

Оцените статью
tehnopanorama.ru
Остались вопросы?

Не нашли свой ответ в руководстве или возникли другие проблемы? Задайте свой вопрос в форме ниже с подробным описанием вашей ситуации, чтобы другие люди и специалисты смогли дать на него ответ. Если вы знаете как решить проблему другого человека, пожалуйста, подскажите ему :)

Задать вопрос

Часто задаваемые вопросы
Как посмотреть инструкцию к Tefal DF 1008?
Необходимо подождать полной загрузки инструкции в сером окне на данной странице
Руководство на русском языке?
Все наши руководства представлены на русском языке или схематично, поэтому вы без труда сможете разобраться с вашей моделью
Как скопировать текст из PDF?
Чтобы скопировать текст со страницы инструкции воспользуйтесь вкладкой "HTML"