VITEK VT-4209 BW - Инструкция по эксплуатации - Страница 9

Мультиварки VITEK VT-4209 BW - инструкция пользователя по применению, эксплуатации и установке на русском языке. Мы надеемся, она поможет вам решить возникшие у вас вопросы при эксплуатации техники.

Если остались вопросы, задайте их в комментариях после инструкции.

"Загружаем инструкцию", означает, что нужно подождать пока файл загрузится и можно будет его читать онлайн. Некоторые инструкции очень большие и время их появления зависит от вашей скорости интернета.
Страница:
/ 72
Загружаем инструкцию
background image

9

ENGLISH          

Note

: - Yeast should not come in contact with the liquids or salt before the dough 

kneading. Make a cavity in the flour with your finger and put the yeast there.

–  Wipe the crumbled ingredients or spilled liquids from the form (2) surface.
–  Open the lid (9) by pressing the button (8), if the bowl (20) is placed in the pro-

cess chamber, then remove it.

–  Take the form (2) by the handle, put it into the process chamber and turn it clock-

wise until bumping.

Note: 

- In the heating element (14) there is temperature sensor (15). Make sure that 

the movement of the sensor is not limited.

–  Close the lid (9).
–  Insert the power cord jack into the connector (16) and the power cord plug into 

the mains socket. At that, there will be a sound signal, the display (6) will show 
symbols: «00:00».

–  Press  the  button  (34)  «BREAD-MAKER»,  the  flashing  indicator  of  the  «Bread» 

baking program will appear on the display.

–  Select  the  necessary  program  by  consequently  pressing  the  button  (36) 

«MENU».  The  symbol  of  the  appropriate  program  will  flash,  and  the  display  will 
show  the  duration  of  the  program,  set  by  default  (see  the  table  “Baking  pro-
grams duration”).  

–  Confirm the selection of the program, by pressing the button (37) “OK”, the sym-

bol of the program will remain lit.

–  Select  the  type  of  crust  (light  « »,  medium  « »  or  dark  « »)  by  repeatedly 

pressing  the  “MENU”  button  (36),  the  symbol  of  the  corresponding  crust  type 
will flash.

–  Press the button (37) “OK”, the weight of the product will remain lit.
–  Select the type of crust (light, medium or dark) by repeatedly pressing the button 

(36) “MENU”, the symbol of the appropriate crust type will flash.

–  Press the button (37) “OK”, the symbol of the crust type will remain lit.
–  Set the delayed start function. For this purpose use the buttons (32) «+» and (33) 

«-» to set the required time, after which cooking will be over. If you want to start 
cooking immediately, skip this step.

Note: 

Delayed start function is not available for the programs “Gluten free”, “Jam” 

and “Dough 2”. 

–  Press  button  (35)  “START  /  STOP”  to  switch  the  cooking  program  on.  The  dis-

play will show the remaining cooking time and the symbol of the current cooking 
stage (see «Cooking stages»).

Note:

–  If  you  have  activated  the  delayed  start  function,  the  display  will  also  show  the 

symbol  , when the unit starts cooking, the symbol 

 

will go out.

–  If the baking form (2) is set incorrectly, you will hear the successive sound signals 

and the display will show the symbols «Err». Switch the unit off by pressing and 
holding the button (35) “Start / Stop”, open the lid and fix the baking form (2) by 
turning it clockwise until it is fixed.

–  To switch the baking program off, press and hold the button (35) “START / STOP” 

and hold it for 3 seconds.

–  In some baking programs (see table), you can add additional ingredients (nuts, 

dried fruits, etc.). During baking program operation, you will hear a sound sig-
nal, open the lid (9), add the required ingredients, and then close the lid, baking 
program will continue to operate.

–  Four  sound  signals  will  indicate  the  completion  of  the  baking  program.  The 

unit will be switched automatically to the keep warm mode, the symbol 

 

will 

appear on the display and the display will show the time of unit operation in the 
keep warm mode.

Note: 

-  Keep  warm  function  is  not  available  for  programs  «Dough  1»,  «Dough  2» 

and «Yogurt».
–  When the keep warm mode is completed, you will hear 4 sound signals, the dis-

play will show symbol  

.

Note:

–  Despite the unit keeps the ready dish warm for one hour, it is not recommended 

to leave the cooked food in the baking form (2) for a long time, because this may 
cause bread burning.

–  To cancel the keep warm mode, press and hold the button (35) “START/STOP” 

for 3 seconds. 

–  Do not use the keep warm function for heating up food.

–  At the end of the baking program, unplug the power cord from the mains socket 

and  disconnect  the  power  cord  from  the  connector  (16),  located  on  the  multi-
cooker body (5).

–  Open the lid (9) by pressing the button (8).
–  Put  on  thermal  protective  potholders,  take  the  form  (2)  by  the  handle,  turn  it 

counter-clockwise and remove it. 

–  Let the form cool down for 10 minutes.
–  Separate the pastry from the form (2) walls and bottom using a spatula with non-

stick coating.

–  In order to remove the bread baked turn the form (2) upside down and shake it 

carefully.

–  Remove  the  paddle  (4)  out  of  the  bread  with  the  hook  (3)  and  let  it  cool  down 

for 10 minutes.

–  Cut the bread with a sharp bread knife.

User mode for bread-maker settings
1.  Press the button (34) «BREAD-MAKER», the display will show the flashing indi-

cator «Bread».

2.  Press  the  button  (34)  «BREAD-MAKER»  once  againg,  the  display  will  show  the 

symbol of the first usee program «bp1».

3.  By pressing the button (36) «MENU» consequently, select the  program number 

(«bp1», «bp2»… «bp5»).

4.  To switch to settings of the selected program, press and hold for 3 seconds the 

button (34) «BREAD-MAKER», the display will show the symbol 

 

 (preheating) 

and the time of this stage.

5.  Use the buttons (32) «+» and (33) «-» to set the preheating time.
6.  Press the button (36) “MENU”, the display will show the graphic symbol and the 

length of the next baking stage (see “User mode stages”).

7.  Repeat the steps 4-5 for the remaining baking stages (except keep warm stage).
8.  Adjusting  the  duration  of  the  baking  stages,  adjust  the  temperature  inside  the 

process chamber during proofing (the display will show the symbol 

 

and the 

temperature (°)).

9.  Use the buttons (32) «+» and (33) «-» to set heating temperature, press the but-

ton (36) “MENU”. 

10. Use the buttons (32) «+» and (33) «-» to set heating temperature during baking 

(symbol 

 

).

11.  Save the settings of the program, by pressing and holding for 3 seconds the but-

ton (37) “OK.”

Note: If you do not want to save the program settings, press the button (37) 
“OK” without holding.

12. Press button (35) «START/STOP» to switch baking on.

Note: 

– 

To switch the program on with preset settings, follow the steps described 

in paragraphs 1-3 and 12.

IMPORTANT RECOMMENDATIONS 
Ingredients
Flour
The  characteristics  of  flour  are  determined  not  only  by  the  sort  but  also  by  the 
conditions  of  grain  cultivation,  processing  method  and  storage.  Try  to  bake  bread 
using  flour  of  different  manufacturers  and  grades  and  find  the  one  corresponding 
to your needs. The basic types of bread flour are wheat and rye flour. Wheat flour is 
used  more  widely,  it  is  because  bread  of  wheat  flour  has  a  pleasant  taste  and  has 
high nutritional value. 
Bread flour
Bread  (refined)  flour  made  of  inner  part  of  grain  only,  contains  the  maximal  gluten 
quantity  that  provides  the  crumb  elasticity  and  prevents  bread  dropping.  Pastry 
made of bread flour is more puffy. 
Whole-grain flour (wholemeal)
Whole-grain (wholemeal) flour is obtained by grinding whole wheat grains together 
with  the  membrane.  This  sort  of  flour  is  distinguished  for  its  enhanced  nutrition 
value. Whole-grain bread is usually smaller in size. In order to improve the consumer 
properties of bread whole-grain flour is often mixed with bread flour.
Corn and oatmeal flour
In order to improve the bread texture and additional flavor properties mix wheat or 
rye flour with corn or oatmeal one.
Sugar 
Sugar enriches the pastry in additional flavors and gives bread golden color. Sugar 
is  a  nutritional  medium  for  yeast  growth.  Add  to  pastry  not  only  refined  but  brown 
sugar and sugar powder as well.
Yeast
Yeast  growth  is  accompanied  by  emission  of  carbon  dioxide,  that  contributes  to 
the formation of porous crumb. Flour and sugar are a nutritional medium for yeast 
growth.  Add  fresh  compressed  yeast  or  fast-acting  yeast  powder.  Dissolve  fresh 
compressed  yeast  in  warm  liquid  (water,  milk,  etc.),  and  add  fast-acting  yeast  to 
the flour (it does not require preliminary activation, i.e. adding of water). Follow the 
recommendations on the packing or observe the following proportions:
1  tea  spoon  of  fast-acting  yeast  powder  is  equal  to  1,5  of  tea  spoon  of  fresh 
compressed yeast.
Store yeast in a refrigerator. Yeast is destructed at high temperatures, and the dough 
rises poorly. 
Salt
Salt gives bread additional flavor and color, but slows down the yeast growth. Do not 
use  excessive  quantities  of  salt.  Always  use  fine  salt  (coarse  one  can  damage  the 
form’s non-stick coating).
Eggs
Eggs  improve  the  structure  and  volume  of  the  pastry,  give  additional  flavor.  Eggs 
should be whipped carefully before adding to the dough.
Animal and vegetable fats
Animal and vegetable fats make the pastry softer and increase its storage life. Cut 
butter into small cubes or let it melt a little before adding it.
Baking powder and soda
Soda  and  baking  powder  (leaven)  shorten  the  time  necessary  for  dough  rising.  It 
is necessary to mix soda with citric acid and a little flour beforehand (5 g of baking 
soda, 3 g of citric acid and 12 g of flour). This amount of the powder (20 g) is rated 
for  500  g  of  flour.  Do  not  use  vinegar  for  soda  slaking,  it  will  make  the  crumb  less 
homogeneous  and  damper.  Baking  powder  (leaven)  is  just  to  be  poured  into  the 
form following recipe instructions.
Water
Water  temperature  plays  the  crucial  role  in  bread  making  process.  Optimal  water 
temperature  is  20-25°С,  you  may  as  well  use  milk  instead  of  water  or  enrich  bread 
flavor by using some natural juice.
Dairy foods
Diary foods improve the nutrition value and flavor of the bread. The crumb becomes 
more beautiful and savoury. Use fresh diary foods or powdered milk.
Fruit and berries
Use only fresh and quality fruit and berries for jam making.
DOSAGE
The secret of good bread lies not only in the quality of ingredients but also in precise 
abidance to their proportions. 
–  Use  a  kitchen  scale  or  the  measuring  cup  (22)  and  spoon  (24),  included  in  the 

delivery set.

–  Fill  the  measuring  cup  (22)  with  liquid  to  the  appropriate  mark.  Check  dosage, 

placing the cup (22) on a flat surface. 

–  Clean the cup (22) carefully before measuring another type of liquid.

VT-4209_A4_NEV.indd   9

18.11.2013   9:42:54

Полезные видео

Характеристики

Оцените статью
tehnopanorama.ru
Остались вопросы?

Не нашли свой ответ в руководстве или возникли другие проблемы? Задайте свой вопрос в форме ниже с подробным описанием вашей ситуации, чтобы другие люди и специалисты смогли дать на него ответ. Если вы знаете как решить проблему другого человека, пожалуйста, подскажите ему :)

Задать вопрос

Часто задаваемые вопросы
Как посмотреть инструкцию к VITEK VT-4209 BW?
Необходимо подождать полной загрузки инструкции в сером окне на данной странице
Руководство на русском языке?
Все наши руководства представлены на русском языке или схематично, поэтому вы без труда сможете разобраться с вашей моделью
Как скопировать текст из PDF?
Чтобы скопировать текст со страницы инструкции воспользуйтесь вкладкой "HTML"