Zelmer 13Z014 - Инструкция по эксплуатации - Страница 72

Кофемашина Zelmer 13Z014 - инструкция пользователя по применению, эксплуатации и установке на русском языке. Мы надеемся, она поможет вам решить возникшие у вас вопросы при эксплуатации техники.

Если остались вопросы, задайте их в комментариях после инструкции.

"Загружаем инструкцию", означает, что нужно подождать пока файл загрузится и можно будет его читать онлайн. Некоторые инструкции очень большие и время их появления зависит от вашей скорости интернета.
Страница:
/ 76
Загружаем инструкцию
background image

72

  3.  Take the ilter holder

 (E)

, hold it under the brew head and rinse it with 

water by turning the regulator knob 

(K)

 anticlockwise to the espresso 

position 

 

(8)

 position to start the low of water and turn it back into 

position 

0

 to turn off the appliance 

(9)

.

  4.  Allow the ilter holder to dry.

Pre-heating cups

  5.  Cups may be pre-heated by illing them up with hot water. Check that 

the espresso machine is in the 

espresso 

mode, that is that button 

 

is  pushed  in 

(M) 

(the  on/off  pilot  light  is  illuminated 

(L)

),  and  the  hot 

water/steam button 

 

(B)

 is in the “pushed out” position 

 (the 

standby mode light 

(N) 

is not illuminated). Place the steam wand 

(C) 

inside  a  cup. Turn  the  regulator  knob 

(K)

  into  position    to  start  the 

low  of  water  from  the  steam  wand 

(C)

. To  stop  the  process,  set  the 

knob into position 

0

. Pour the hot water out of the cups.

Brewing coffee

  6.  Check if there is cold water in the tank. If there is no or little water, ill 

up the tank with cold water 

(1)

 and turn on the appliance 

(3)

.

  7.  Using the measure provided

 (G)

, put inely ground coffee in the ilter.

  8.  Using the other end (the lat end) of the measure

 (G)

 press the coffee 

down lightly making a 90 degree turn, to ill the bottom. It will tighten 

the tamped coffee.

  9.  Remove  any  excess  coffee  so  it  is  level  with  the  rim  of  the  ilter 

(H)

 

(5)

.

Important

: Ensure there is not too much coffee in the ilter 

(H)

.

Tip

: Doses of coffee and the degree to which coffee is tamped should 

be the same each time. The pouring time of brewed coffee depends 

on  the  coarseness  of  ground  coffee.  The  iner  the  coffee,  the  lower 

the pouring speed.

Tip

: Check that the lat end of the measure 

(G)

 is dry when tamping 

coffee. If it is damp, coffee particles may stick together.

Warning: 

Too inely ground coffee

 

may block the holes of the ilter 

(H)

 

and stop the coffee low.

10.  Place  the  ilter  holder 

(E)

  in  the  brew  head  and  turn  it  all  the  way  to 

the right 

(6)

11.

 

Place cups under the pouring outlets of the holder 

(E)

 

(7)

.

Warning

:  Check  that  the  espresso  machine  is  ready  to  use. 

Remember that if the standby pilot light 

(N)

 lashes, it means that the 

espresso machine is not ready to use yet.

12.  To  resume  the  coffee  pouring  process,  turn  the  regulator  knob 

(K)

 

anticlockwise  into  the  espresso 

 

(8)

.  The  standby  light 

(N)

  is 

illuminated during this process. To stop the process, turn the regulator 

knob into position

 0

 

(9)

.

Tip:

 Perfectly brewed coffee is dark, caramel with reddish highlights. 

It largely depends on the quality of coffee used. Always serve freshly 

brewed, hot coffee.

After brewing

13.  Turn the ilter holder 

(E)

 to the left and remove it from the brew head.

14.  Empty  the  used  coffee  from  the  ilter 

(H)

.  When  emptying,  hold  the 

ilter by pressing the ilter lock 

(F) 

with a thumb.

Tip

:  After  each  use  of  the  espresso  machine,  we  recommend  that 

brew  head  is  rinsed  with  a  small  amount  of  water. This  will  wash  off 

the used coffee which has stuck to the bottom part of the brew head. 

To  do  this,  simply  turn  the  regulator  knob  into  the  espresso  position 

 and run a short low of water.

FROTHING MILK (DESCRIPTION)

The steam function is used for frothing milk. Steam performs two functions. 

Firstly,  it  warms  milk.  Secondly,  it  mixes  milk  with  air  which  gives  it 

a delicate, smooth appearance.
As  is  the  case  with  brewing  coffee,  the  best  results  with  frothing  milk  are 

achieved with time as the user gains experience.

Tip

: Remember that coffee is the basis of all coffee beverages, and milk is 

only an addition.

Notice

:  It  is  recommended  that  espresso  is  prepared  irst,  and  milk  is 

frothed afterwards.
Before the milk frothing process, check that the espresso machine is in the 

steam 

mode, that is that button 

 

(M) 

is pushed in

 

(the on/off pilot light is 

illuminated 

(L)

), and the hot water/steam button 

 

(B)

 is in the “pushed 

in” position 

 (the standby mode light 

(N)

 is not illuminated 

(10)

 

(11)

).

  1.  Check if there is cold water in the tank. If there is no or little water, ill 

up the tank with cold water 

(1)

.

  2.  Determine  the  amount  of  milk  needed  based  on  the  number  of  cups 

of coffee brewed or on the size of the milk jug.

Tip

: Remember that the volume of milk increases during frothing.

  3.  Pour cold, cooled down milk into a stainless steel jug illing it up to 1/2 

or 2/3 of its capacity 

(14)

.

Tip

:  Store  a  stainless  steel  jug  with  milk  in  a  fridge  so  that  the  milk 

is well cooled down. Remember not to rinse the jug with warm water 

before use.

  4.  Rinse  the  steam  wand 

(C)

  by  placing  a  dish  under  it 

(C) 

and  by 

turning the regulator knob 

(K) 

into the steam position 

 

(12)

. Turn off 

the steam by turning the regulator knob 

(K)

 into position 

0

 

(13)

.

  5.  Move the steam wand 

(C)

 to the side of the appliance and attach the 

milk frothing attachment 

(D) 

onto the steam wand 

(C)

.

  6.  Immerse  the  steam  wand  in  milk  so  that  the  wand  is  about  1/2  cm 

below the surface and activate steam dosing by turning the regulator 

knob 

(K)

 into position 

 

(15) (16)

.

  7.  Hold  the  frothing  jug  at  an  angle  so  that  the  steam  wand  sits  in  the 

jug and lower the jug until the end of the steam wand is immersed just 

below the surface of milk. This will start the milk frothing process.

Warning

:  Do  not  allow  an  uneven  outlow  of  steam,  or  the  froth  will 

not be properly aired. To avoid it, lift the jug so that the steam wand is 

deeper  immersed  in  milk.  Remember  that  the  ideal  texture  of  milk  is 

soft, smooth froth.

  8.  The  moment  the  milk  has  warmed  up  and  frothed,  the  level  of  milk 

in  the  jug  will  start  rising.  If  this  happens,  start  lowering  the  jug  but 

always keep the end of the steam wand immersed just under the milk 

surface.

  9.  The  moment  froth  has  been  obtained,  lift  the  jug  so  that  the  steam 

wand is in the middle of milk.

Tip

: The amount of froth required will change depending on the type 

of  beverage  prepared.  E.g.  a  cappuccino  requires  more  froth  than 

a  coffee  beverage  on  the  basis  of  an  espresso  served  with  steam 

frothed milk.

10.  Immediately  after  milk  has  been  warmed  up  to  60-65°C,  turn  off  the 

steam by turning the regulator knob 

(K)

 into position 

0

 

(17)

.

Tip

: If you do not have a thermometer, a good indication of reaching 

the right temperature is if you cannot keep a hand against the jar for 

longer than 3 seconds.

Important

: Do not boil the milk.

11.  Remove  the  jug  and  take  the  frothing  attachment 

(D)

  off  the  steam 

wand 

(C). 

After  each  use,  clean  the  wand  in  warm  water  with  the 

addition  of  washing-up  liquid.  Clear  all  its  outlets.  Promptly  wipe  the 

steam  wand 

(C) 

and  its  end  with  a  clean  damp  cloth  and  rinse  with 

a small amount of steam.

12.  Holding the jug in one hand tap it lightly on the table so as to release 

air bubbles and then move the jug in a circular motion until milk gets 

shiny  and  there  are  no  bubbles  in  it.  This  will  help  obtain  a  uniform 

texture of milk and froth.

USING THE HOT WATER FUNCTION

The 

hot  water

  function  is  perfect  for  preparing  the  long  black  drink 

(espresso  diluted  with  hot  water),  hot  chocolate  and  for  illing  a  coffee 

plunger or a tea pot.

Warning

: Before using the 

hot water

 function, check that the milk frothing 

attachment 

(D) 

has been taken off the steam wand

 (C)

.

  1.  Fill up the water tank with cold water 

(1)

.

Turn  on  the  espresso  machine 

(3)

.  It  is  important  that  the  espresso 

machine is in the 

hot water 

mode when using the 

hot water 

function, 

which  means  that  button    is  pushed  in 

(M) 

(the  on/off  pilot  light  is 

illuminated 

(L)

),  and  the  hot  water/steam  button 

 

(B)

  is  in  the 

“pushed  out”  position 

  (the  standby  mode  pilot  light 

(N)

  is  not 

illuminated) 

(18)

 

(19)

.

  2.  Place a cup or a dish under the 

steam/hot water

 wand and activate 

the 

hot water 

function by turning the regulator knob 

(K)

 into position 

 

(20) (21)

. The standby light 

(N)

 is illuminated during this process.

  3.  The moment the cup or dish has been illed with the desired amount 

of hot water, close the hot water by turning the regulator knob 

(K)

 into 

position 

0

 

(22)

.

  4.  Take out the cup or dish and leave the steam wand 

(C) 

over the drip 

tray 

(I)

Полезные видео

Характеристики

Оцените статью
tehnopanorama.ru
Остались вопросы?

Не нашли свой ответ в руководстве или возникли другие проблемы? Задайте свой вопрос в форме ниже с подробным описанием вашей ситуации, чтобы другие люди и специалисты смогли дать на него ответ. Если вы знаете как решить проблему другого человека, пожалуйста, подскажите ему :)

Задать вопрос

Часто задаваемые вопросы
Как посмотреть инструкцию к Zelmer 13Z014?
Необходимо подождать полной загрузки инструкции в сером окне на данной странице
Руководство на русском языке?
Все наши руководства представлены на русском языке или схематично, поэтому вы без труда сможете разобраться с вашей моделью
Как скопировать текст из PDF?
Чтобы скопировать текст со страницы инструкции воспользуйтесь вкладкой "HTML"