VITEK VT-5053 - Инструкция по эксплуатации - Страница 5

Сушилки для овощей и фруктов VITEK VT-5053 - инструкция пользователя по применению, эксплуатации и установке на русском языке. Мы надеемся, она поможет вам решить возникшие у вас вопросы при эксплуатации техники.

Если остались вопросы, задайте их в комментариях после инструкции.

"Загружаем инструкцию", означает, что нужно подождать пока файл загрузится и можно будет его читать онлайн. Некоторые инструкции очень большие и время их появления зависит от вашей скорости интернета.
Страница:
/ 28
Загружаем инструкцию
background image

5

ENGLISH          

– 

Cut off any rotted parts.

– 

Not  all  vegetables  are  suitable  for  drying 
because unlike the fruit vegetables contain less 
sugar  and  acid.  It  is  recommended  to  freeze 
some vegetables, for instance broccoli or aspar-
agus, better than to dry. 

– 

Vegetables are ready if they are hard and dry. 

Preparation of food products

– 

Wash the products carefully. 

– 

Remove the stones and rotted parts of the fruit.

– 

If  necessary,  peel  off  the  vegetables  skin. 
Always  peel  off  the  skin  if  the  vegetables  are 
covered with wax. 

– 

Remove the fruit stalks.

– 

Cut the vegetables or fruit in slices or cubes.

– 

Berries or grapes should be dried whole.

– 

Dry the greens or spice herbs whole with stems.

– 

If you want to improve the taste and prolong the 
storage  life  of  the  products,  preprocess  them. 
This is not obligatory. 

– 

Try drying preprocessed products and not pro-
cessed products and decide which way of cook-
ing suits you better.

Preprocessing of fruit

– 

You  can  use  pineapple,  lemon,  orange  or  lime 
juice  to  keep  natural  color  of  fruit.  Dip  the  fruit 
pieces  into  the  juice  for  2  minutes,  then  let 
them  dry  and  put  them  on  the  trays  for  dehy-
dration (5). 

– 

Use natural juice made of the same type of fruit 
that are intended for drying (for instance, apple 
juice for apples) to enhance the natural taste of 
fruit. Dilute 1/4 glass of juice with two glasses of 
water; soak the fruit in the solution for 2 hours.

– 

Some  fruits  are  covered  with  layer  of  natural 
wax  (dates,  grapes,  cranberry,  plums  etc.). 
To remove  the  wax  and  speed  up  the  drying  of 
products put them into boiling water for 1-2  min-
utes. 

Preprocessing of vegetables

Preprocessing  of  vegetables  destroys  ferments, 
that  cause  the  change  of  taste  of  products  during 
the storage. 
Steam  treatment  or  microwave  oven  treatment  of 
vegetables is more preferable than boiling water.

– 

Put  the  vegetables  on  the  upper  tray  of  a  food 
steamer  and  warm  them  up  for  2-3  minutes. 
Right after that put vegetables on the trays (5).

– 

Put  the  vegetables  into  a  container  suitable  for 
microwave  oven,  add  some  water.  Cover  the 

container  with  a  lid  and  put  it  into  a  microwave 
oven. Set the time which makes 1/4 of the time 
of  cooking,  specified  in  the  instruction  manual 
for  your  microwave  oven.  Put  ready  vegetables 
on the trays (5).

– 

Put  the  pieces  of  vegetables  into  boiling  water 
for  3-4  minutes,  then  take  them  out,  dry  them 
with  paper  towel  and  then  put  on  the  trays  for 
dehydration (5).

Temperature and duration of dehydration

Food  dehydration  time  indicated  in  the  tables  may 
be used for reference only, because time of drying 
for every ingredient is set individually and depends 
on  the  quality  and  size  of  the  used  food  products, 
temperature and relative humidity of the room.
After  learning  the  food  dehydrator  better,  you  will 
be  able  to  set  the  desired  time  of  dehydration  by 
yourself.
Ready  fruit  should  be  soft,  without  moisture. 
Overdried fruits are stored worse and contain fewer 
nutrients. 
Dried vegetables should be hard and brittle. 

Recommended temperature of dehydration

Products

Temperature, °C

Herbs, greens

40-45

Baked breads

40-55

Vegetables

40-55

Fruit

55-60

Meat, fish

55-70

Note: 

If  you  didn’t  dry  all  products  at  a  time,  you 

can continue drying at any appropriate time. In this 
case  let  the  products  in  the  trays  (5)  cool  down  to 
room temperature, put them into polyethylene bags 
or food containers and place them in the freezer.

Additional functions
Herbs, flowers, spices

– 

Practically all herbs are suitable for drying. 

– 

Dry  spice  herbs  together  with  stems,  separate 
leaves from stems after drying.

– 

Make  sure  that  the  herbs  are  well-dried;  other-
wise they may start to rot.

– 

You  can  use  dried  flowers  for  making  fragrant 
sachets.

Drying of meat and fish

– 

You  can  dry  raw  or  cooked  meat  or  fish. 
Preprocessing of meat or fish keeps you healthy 
and is obligatory. 

IM VT-5053.indd   5

27.12.2016   12:43:14

Полезные видео

Характеристики

Оцените статью
tehnopanorama.ru
Остались вопросы?

Не нашли свой ответ в руководстве или возникли другие проблемы? Задайте свой вопрос в форме ниже с подробным описанием вашей ситуации, чтобы другие люди и специалисты смогли дать на него ответ. Если вы знаете как решить проблему другого человека, пожалуйста, подскажите ему :)

Задать вопрос

Часто задаваемые вопросы
Как посмотреть инструкцию к VITEK VT-5053?
Необходимо подождать полной загрузки инструкции в сером окне на данной странице
Руководство на русском языке?
Все наши руководства представлены на русском языке или схематично, поэтому вы без труда сможете разобраться с вашей моделью
Как скопировать текст из PDF?
Чтобы скопировать текст со страницы инструкции воспользуйтесь вкладкой "HTML"