Vitek VT-5050 W - Инструкция по эксплуатации - Страница 5

Сушилки для овощей и фруктов Vitek VT-5050 W - инструкция пользователя по применению, эксплуатации и установке на русском языке. Мы надеемся, она поможет вам решить возникшие у вас вопросы при эксплуатации техники.

Если остались вопросы, задайте их в комментариях после инструкции.

"Загружаем инструкцию", означает, что нужно подождать пока файл загрузится и можно будет его читать онлайн. Некоторые инструкции очень большие и время их появления зависит от вашей скорости интернета.
Страница:
/ 36
Загружаем инструкцию
background image

5

ENGLISH          

–  Checking the food readiness, do not touch the prod-

ucts  with  your  hands;  use  a  fork,  a  spatula  or  other 
kitchen tools.

–  Do  not  allow  pets  to  enter  the  kitchen  during  food 

dehydration.

Choosing vegetables and fruit for drying

- Use only fresh fruit or vegetables.
-  Only  ripe  fruit  are  suitable  for  drying,  green  fruit  may 
acquire a foreign flavor. 
- Overripe fruit may change their color after drying. 
- Cut off any rotted parts.
-  Not  all  vegetables  are  suitable  for  drying  because 
unlike  the  fruit  vegetables  contain  less  sugar  and  acid. 
It  is  recommended  to  freeze  some  vegetables,  for 
instance broccoli or asparagus, better than to dry. 
–  Vegetables are ready if they are hard and dry.

Preparation of products

–  Wash the products carefully. 
–  Remove the stones and rotted parts of the fruit.
–  If  necessary,  peel  off  the  vegetables  skin.  Always 

peel  off  the  skin  if  the  vegetables  are  covered  with 
wax. 

–  Remove the fruit stalks.
–  Cut the vegetables or fruit in slices or cubes.
–  Berries or grapes should be dried whole.
–  Dry the greens or spice herbs whole with stems.
–  If you want to improve the taste and prolong the stor-

age life of the products, preprocess them. This is not 
obligatory. 

–  Try  drying  preprocessed  products  and  not  pro-

cessed  products  and  decide  which  way  of  cooking 
suits you better.

Preprocessing of fruit

–  You can use pine apple, lemon, orange or lime juice 

to keep natural color of fruit. Dip the fruit pieces into 
the  juice  for  2  minutes,  then  let  them  dry  and  put 
them on the trays (7). 

–  Use natural juice made of the same type of fruit that 

are intended for drying (for instance, apple juice for 
apples)  to  enhance  the  natural  taste  of  fruit.  Dilute 
1/4 glass of juice with two glasses of water; soak the 
fruit in the solution for 2 hours.

–  Some  fruits  are  covered  with  layer  of  natural  wax 

(dates,  grapes,  cranberry,  plums  etc.).  To  remove 
the  wax  and  speed  up  the  drying  of  products  put 
them into boiling water for 1-2 minutes. 

Preprocessing of vegetables

Preprocessing  of  vegetables  destroys  ferments,  that 
cause  the  change  of  taste  of  products  during  the 
storage. 
Steam  treatment  or  microwave  oven  treatment  of 
vegetables is more preferable than boiling water.
–  Put the vegetables on the upper tray of the dehydra-

tor  and  warm  them  up  for  2-3  minutes.  Right  after 
that put vegetables on the trays (7).

–  Put  the  vegetables  into  a  container  suitable  for 

microwave  oven,  add  some  water.  Cover  the  con-
tainer with a lid and put it into a microwave oven. Set 
the time that makes 1/4 of cooking time, specified in 
the instruction manual for your microwave oven. Put 
ready vegetables on the trays (7).

–  Put  the  pieces  of  vegetables  into  boiling  water  for 

3-4 minutes, the take them out, dry them with paper 
towel and then put on the trays for dehydration (7).

Temperature and duration of dehydration
Food  dehydration  time  indicated  in  the  tables  may 
be used for reference only, because time of drying 
for  every  ingredient  is  set  experimentally  and 
depends  on  the  quality  and  size  of  the  used  food 
products, temperature and relative humidity of the 
room.

After  learning  the  food  dehydrator  better,  you  will  be 
able to set the desired time of dehydration by yourself.
Ready fruit should be soft, without moisture. Overdried 
fruits are stored worse and contain fewer nutrients. 
Dried vegetables should be hard and brittle. 

Note: 

If  you  didn’t  dry  all  products  at  a  time,  you  can 

continue  drying  at  any  appropriate  time.  In  this  case 
let  the  products  in  the  trays  (7)  cool  down  to  room 
temperature,  put  them  into  polyethylene  bags  or  food 
containers and place them in the freezer.

Additional functions

Herbs, flowers, spices

–  Practically all herbs are suitable for drying. 
–  Dry  spice  herbs  together  with  stems,  separate 

leaves from stems after drying.

–  Make  sure  that  the  herbs  are  well-dried;  otherwise 

they may start to rot.

–  You  can  use  dried  flowers  for  making  fragrant 

sachets.

Drying of meat and fish

–  You  can  dry  raw  or  cooked  meat  or  fish. 

Preprocessing of meat or fish keeps you healthy and 
is obligatory. 

–  You  can  use  dried  meat  or  fish  for  making  first  or 

main  courses.  Before  use  soak  it  in  water  or  broth 
for 1 hour. 

–  Dry only lean meat without fat (for instance, beef or 

poultry meat) and only fresh fish.

–  Marinade or boil fish and meat preliminary.

Recipe of the marinade

0,5 glass soy sauce
1 tea spoon cut garlic
2 tbl. spoons tomato paste
1,25 tea spoon salt
0,5 tea spoon ground pepper

Cooking of jerked beef

Cut  beef  into  small  thin  pieces  against  fiber.  Put  the 

VT-5050.indd   5

12.03.2014   12:19:29

Характеристики

Оцените статью
tehnopanorama.ru
Остались вопросы?

Не нашли свой ответ в руководстве или возникли другие проблемы? Задайте свой вопрос в форме ниже с подробным описанием вашей ситуации, чтобы другие люди и специалисты смогли дать на него ответ. Если вы знаете как решить проблему другого человека, пожалуйста, подскажите ему :)

Задать вопрос

Часто задаваемые вопросы
Как посмотреть инструкцию к Vitek VT-5050 W?
Необходимо подождать полной загрузки инструкции в сером окне на данной странице
Руководство на русском языке?
Все наши руководства представлены на русском языке или схематично, поэтому вы без труда сможете разобраться с вашей моделью
Как скопировать текст из PDF?
Чтобы скопировать текст со страницы инструкции воспользуйтесь вкладкой "HTML"