Gorenje BM910W - Инструкция по эксплуатации - Страница 26

Хлебопечки Gorenje BM910W - инструкция пользователя по применению, эксплуатации и установке на русском языке. Мы надеемся, она поможет вам решить возникшие у вас вопросы при эксплуатации техники.

Если остались вопросы, задайте их в комментариях после инструкции.

"Загружаем инструкцию", означает, что нужно подождать пока файл загрузится и можно будет его читать онлайн. Некоторые инструкции очень большие и время их появления зависит от вашей скорости интернета.
Страница:
/ 95
Загружаем инструкцию
background image

 

26 

текот на работата се слушаат звучни сигнали. Тоа е знак дека е време за додавање на 
одредени  состојки,  koи  ги  бара  рецептот.  Oтворете  го  поклопецот  и  додадете  ги 
состојките.  Moже  ќе  забечежите  дека  низ  дека  низ  отворите  за  проветрување  на 
апаратот излегува малку пареа. Тоа е нормална појава. 

11. 

Kога  програмот на  печење  е  завршен, се слуша  звучен сигнал. Притиснете  го  дугмето 
START/STOP  и  држете  го  3  sec.  Со  тоа сте ја  заклучиле  постапката.Сега со  помош  на 
куњски ракавици oтворете го поклопецот, свретете го садот за лев во обратна насока од 
стрелките на часовникот за да го извадите лебот. 

 

Внимание: садот за леб, како и самиот леб, може да бидат многу топли! Регирајте 
внимателно и заштитете се од опекотини! 

 

12. 

Садот за леб оставете го нека се олади пред вадење на лебот.Со лопатката внимателно 
одвојте го лебот од самата посуда. 

13. 

Свртете го садот со лебот на жичаната решетка или на некоја чиста работна површина 
и нежно истресето го за да излезе лебот. 

14. 

Oставете  да  се  олади  лебот  од  прилика  20  мин  пред  да  започнете  да  го  сечете.  За 
сечење  препорачуваме  електриченм  нож  или  назабен  рачен  нож  за  сечење.  Ако 
користите обичен кујнски нож за месо можно е да го деформирате обликот лебот. 

15. 

Ako  случајно  ве  нема  или  не  сте  во  близина,  или  ако  не  сте  го  притиснале  дугмето 
START/STOP на крајот од печењето, лебот автоматски ќе остане топол од прилика уште 
еден саат. После тоа апаратот го искличува загревањето и испушта 10 звучни сигнали 
како предупредување. 

16. 

Кога ќе завршите со користење на апаратот извлечете го кабелот од приклучницата. 

 

Предупредување:

  пред  да  започнете  со  сечење  на  лебот,  со  куката  извадете  ја  лопатката  за 

мешање која е скриена на долната страна на лебот. Внимавајте затоа што лебот е многу топол! 
Никогаш не го правете тоа со голи раце! 

 

Совет: 

aко  не  сте  го  изеле  целиот  леб,  oстатокот  ставете  го  во непропусна  пластична кеса  или 

сад.  На  овој  начин  лебот  може  да  се  чува  до  три  дена  на  собна  температура.  Ako  сакате  да  го 
сочувате  подолго,  пластичната  кеса  или  посудата  ставете  ја  во  фрижидер.  Taка  поставен  лебм 
може да се чува и до десет дена. Со оглед на вака припремен леб во домаќинставата не содржи 
конзерванси,  неговиот  рок  на  употреба  неможе  да  биде  подолг  од  купениот  леб  направен  во 
фабрика. 

ПОСЕБНИ ПРЕПОРАКИ 

1. За побрза постапка за печење на лебот 
Ваков  леб  се  прави  со  помош  на  додавање  на  прашак  за  пециво  или  сода,  кои  ја  активираат 
влагата  и  топлината.  За  добри  резултати  на  печење  на  таков  експресен  леб  препорачуваме  да 
целата  течност  како  и  обично  ја  ставите  на  дното  од  садот,  a  сите  останати  суви  состојки  ги 
ставите  над  течноста.За  време  на  почетното  мешање  може  да  се  случи  да  лопатката  сувите 
состојки да ги одгурне по страните од самата посуда, па може да се направат грутки од брашно. 
За да се избегне ова, може ќе треба да му помогнете малце на апаратот за правилно да го измеша 
тестото. 
 
2. За супер брзиот програм за печење на лебот 
Супер брзиот програм за печење на лебот може да  испече еден леб во рок од 1 час i 38 мин. За 
да  го  постигнеме  тоа,мора  да  користиме  топла  вода  (oд  прилика  48-50°C).  Проверете  ја 
температурата со кујнски термометар, затоа што влијанието на температурата е особено важно 
за  правилно  печење.  Aко  температурата  на  водата  е  превисока  ,  лебот  нема  да  нарасне  до 
предвидената  величина,  затоа  што  премногу  топлата  вода  ќе  ги  уништи  габите  во  квасецот, 
потребни за активно кревање на тестото. 
 
 

Полезные видео

Характеристики

Оцените статью
tehnopanorama.ru
Остались вопросы?

Не нашли свой ответ в руководстве или возникли другие проблемы? Задайте свой вопрос в форме ниже с подробным описанием вашей ситуации, чтобы другие люди и специалисты смогли дать на него ответ. Если вы знаете как решить проблему другого человека, пожалуйста, подскажите ему :)

Задать вопрос

Часто задаваемые вопросы
Как посмотреть инструкцию к Gorenje BM910W?
Необходимо подождать полной загрузки инструкции в сером окне на данной странице
Руководство на русском языке?
Все наши руководства представлены на русском языке или схематично, поэтому вы без труда сможете разобраться с вашей моделью
Как скопировать текст из PDF?
Чтобы скопировать текст со страницы инструкции воспользуйтесь вкладкой "HTML"