Bosch HEV33B551 - Инструкция по эксплуатации - Страница 47

Духовые шкафы Bosch HEV33B551 - инструкция пользователя по применению, эксплуатации и установке на русском языке. Мы надеемся, она поможет вам решить возникшие у вас вопросы при эксплуатации техники.

Если остались вопросы, задайте их в комментариях после инструкции.

"Загружаем инструкцию", означает, что нужно подождать пока файл загрузится и можно будет его читать онлайн. Некоторые инструкции очень большие и время их появления зависит от вашей скорости интернета.
Страница:
/ 52
Загружаем инструкцию
background image

47

Suszenie

U

ż

ywa

ц

 wy

ф

cznie owoców i warzyw w idealnym stanie; przed 

suszeniem zawsze dok adnie je umy

ц

.

Ods

ф

czy

ц

 z wody i dok adnie osuszy

ц

.

Umie ci

ц

 blach

ę

 uniwersaln

ф

 na poziomie 3, a ruszt na 

poziomie 1.

Po o

ż

y

ц

 papier do pieczenia lub pergamin na blasze 

uniwersalnej i ruszcie.

Wskazówka: 

Je li owoce lub warzywa zawieraj

ф

 du

ż

o soku lub 

wody, nale

ż

y kilkakrotnie je obróci

ц

. Po wysuszeniu, 

natychmiast oddzieli

ц

 owoce lub warzywa od papieru.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Do celów gotowania, s oiki i gumy elastyczne musz

ф

 by

ц

 czyste 

i w idealnym stanie. U

ż

ywa

ц

 w miar

ę

 mo

ż

liwo ci s oików o tych 

samych wymiarach. Warto ci podane w tabelach odnosz

ф

 si

ę

 

do okr

ф

g ych s oików o pojemno ci jednego litra.

Uwaga!

Nie u

ż

ywa

ц

 s oików o wi

ę

kszej pojemno ci lub wysoko ci. 

Pokrywki mog

ф

 p

ę

kn

фц

.

U

ż

ywa

ц

 wy

ф

cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed 

u

ż

yciem, dok adnie je umy

ц

.

Czasy podane w tabelach s

ф

 warto ciami orientacyjnymi. Mog

ф

 

ulec zmianie zale

ż

nie od temperatury otoczenia, liczby s oików, 

ilo ci oraz temperatury zawarto ci s oików. Przed wy

ф

czeniem 

urz

ф

dzenia, sprawdzi

ц

, czy wewn

ф

trz s oików utworzy y si

ę

 

p

ę

cherzyki.

Przygotowanie

1.

Wsypa

ц

 owoce lub warzywa do s oików, lecz nie do pe na.

2.

Oczy ci

ц

 brzegi s oików; powinny by

ц

 czyste.

3.

Umie ci

ц

 na ka

ż

dym s oiku wilgotn

ф

, elastyczn

ф

 gum

ę

 i 

przykrywk

ę

.

4.

Zabezpieczy

ц

 s oiki za pomoc

ф

 metalowych uchwytów.

Nigdy nie umieszcza

ц

 naraz wi

ę

cej ni

ż

 sze

ц

 s oików wewn

ф

trz 

piekarnika.

Programowanie

1.

Umie ci

ц

 blach

ę

 uniwersaln

ф

 na poziomie 2. Umie ci

ц

 s oiki 

w taki sposób, aby si

ę

 nie dotyka y.

2.

Nala

ц

 ½ litra gor

ф

cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na 

blach

ę

 uniwersaln

ф

.

3.

Zamkn

фц

 drzwiczki piekarnika.

4.

Ustawi

ц

 pokr

ę

t o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego 

$

.

5.

Ustawi

ц

 temperatur

ę

 mi

ę

dzy 170 a 180 °C.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst

ę

pach czasu, 

zaczynaj

ф

 si

ę

 tworzy

ц

 p

ę

cherzyki. Wy

ф

czy

ц

 piekarnik.

Wyj

фц

 s oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie 

wykorzystuje si

ę

 ciep o resztkowe). Je li pozostawi si

ę

 na 

d u

ż

ej do sch odzenia w piekarniku, mog

ф

 wytworzy

ц

 si

ę

 

bakterie, które spowoduj

ф

 ski ni

ę

cie marmolady.

Pasteryzowanie warzyw

 

Gdy tylko zaczn

ф

 si

ę

 tworzy

ц

 w s oikach ma e p

ę

cherzyki, 

ponownie ustawi

ц

 temperatur

ę

 na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 - 

70 minut zale

ż

nie od rodzaju warzyw. Po up ywie tego czasu, 

wy

ф

czy

ц

 piekarnik i wykorzysta

ц

 ciep o resztkowe.

Potrawa

Poziom Funkcja grzewcza Temperatura w °C Czas pieczenia w godzinach

jab ka w plasterkach - 600 g

1+3

<

80

ok. 5 h

gruszki w kawa kach - 800 g

1+3

<

80

ok. 8 h

liwki - 1,5 kg

1+3

<

80

ok. 8-10 h

zio a aromatyczne, oczyszczone - 200 g

1+3

<

80

ok. 1½ h

Owoce w s

ł

oikach o pojemno ci jednego litra

od momentu pojawienia si

ę

 p

ę

cherzy-

ków powietrza i pary wodnej

Ciep

ł

o resztkowe

Jab ka, porzeczki, truskawki

Wy

ф

czanie

ok. 25 minut

Czere nie, morele, brzoskwinie, porzeczki

Wy

ф

czanie

ok. 30 minut

Mus z jab ek, gruszek,  liwek

Wy

ф

czanie

ok. 35 minut

Warzywa w zimnej zalewie w s

ł

oikach o pojemno ci jednego litra

W momencie pojawienia si

ę

 p

ę

cherzy-

ków 120

х

140 ºC

Ciep

ł

o resztkowe

Ogórki

-

ok. 35 minut

Buraki czerwone

ok. 35 minut

ok. 30 minut

Brukselka

ok. 45 minut

ok. 30 minut

Fasola, kalarepa, kapusta czerwona

ok. 60 minut

ok. 30 minut

Zielony groszek

ok. 70 minut

ok. 30 minut

Полезные видео

Характеристики

Оцените статью
tehnopanorama.ru
Остались вопросы?

Не нашли свой ответ в руководстве или возникли другие проблемы? Задайте свой вопрос в форме ниже с подробным описанием вашей ситуации, чтобы другие люди и специалисты смогли дать на него ответ. Если вы знаете как решить проблему другого человека, пожалуйста, подскажите ему :)

Задать вопрос

Часто задаваемые вопросы
Как посмотреть инструкцию к Bosch HEV33B551?
Необходимо подождать полной загрузки инструкции в сером окне на данной странице
Руководство на русском языке?
Все наши руководства представлены на русском языке или схематично, поэтому вы без труда сможете разобраться с вашей моделью
Как скопировать текст из PDF?
Чтобы скопировать текст со страницы инструкции воспользуйтесь вкладкой "HTML"